Geel gastblog

Geel. Waarom denk ik aan de kleur geel?

Toen mij werd gevraagd een blog te schrijven over kleur was dit de eerste kleur die mij binnenschoot.
Maar waarom?

header geel blog_bewerkt-1

Tenslotte staat geel, onder andere, voor het verlangen naar het doorbreken van vastomlijnde patronen, besluitvaardigheid en verandering.

 

gele narcisblog Maroin Franke

Zou het te maken hebben met het voorjaar?
Mooie narcissen en tulpjes? Pasen? Kuikentjes?

Of zou het stiekem te maken hebben met de psychologie achter deze kleur? Tenslotte staat geel, onder andere, voor het verlangen naar het doorbreken van vastomlijnde patronen, besluitvaardigheid en verandering.

Omdat ik momenteel zonder werk zit (lees: “between jobs”, een moderne benadering van werkeloos zijn), kan dat best wel eens onbewust in mijn hoofd aanwezig zijn.
Wellicht heb ik behoefte aan hetgeen waar geel in positieve zin voor staat: namelijk het zoeken van nieuwe uitdagingen en kansen.

 

 

Geel dus.
De kleur van de zon en het licht.
De verlichting.
De kleur die ideeën genereert.
Mogelijkheden zien. Goed plan!
Mogelijkheden blijven zien in een maatschappij die niet altijd meewerkt om werk te vinden.
Waar het vaak draait om geld en niet om mensen.
Een maatschappij waar angst heerst om hetgeen te verliezen wat men bezit.
Niet eens altijd materieel maar ook immaterieel.

geel gastblogMF

Ik heb gewerkt in de hulpverlening. Daar heb ik gezien hoe vaak mensen op verschillende wijze angstig kunnen zijn om iets te verliezen, met alle gevolgen van dien. Hun zou ik graag geel meegeven. Heb hoop. Versterk je wilskracht. Heb vertrouwen dat het goed komt.

Gelukkig zijn er ook goede dingen in de maatschappij. Er zijn  goede mensen die alles over hebben voor hun naasten. Mensen die zichzelf wegcijferen om voor een ander te zorgen. Ook deze mensen gun ik geel. Geel is verbonden met de chakra van de zonnevlecht. Het is een warme, vrolijke en stralende kleur. Hiermee zet je jezelf in het licht. Geel hoort bij het verlangen er te mogen zijn.

Dus voor zowel mensen met (angst) stoornissen, als mensen die zich actief inzetten voor anderen kan geel van betekenis zijn.

Nou heb ik ook te maken gehad met mensen die deze kleur verafschuwden.

Waarom? Dat heb ik mij altijd afgevraagd.
Als we kijken naar de negatieve symboliek van geel kan ik mij indenken dat sommige mensen, al dan niet uit levenservaring, een hekel hebben aan de kleur geel.

Geel past namelijk ook bij egoïsme (narcisme), intimidatie, schandaal, gierigheid en bitterheid.
Maar denk ook aan de geschiedenis: Ketters die een geel kruis om hun nek moesten dragen en zo op de brandstapel moesten. De Jodenster. Bij een epidemie op een middeleeuws schip hing men de gele vlag.  De gele kaart.

blog geel geelgroen verloop
Kortom: Als signaalkleur vestigt een gele tint aandacht op zaken die onaangenaam zijn, of als onaangenaam gezien moeten worden.

Dus: ook al gun je de ander alle goeds van deze kleur om hem heen, wellicht is het verstandig om toch maar even door vragen of hij of zij überhaupt geel om zich heen kan verdragen.

Tenslotte kan men er ook een afkeer van hebben.

 

 

 

 

Marion Franken

Kleurentolk