Etiquette en kleurenanalyse

Is etiquette nou echt belangrijk?

Je bent uitgenodigd voor een diner bij een zakenrelatie thuis…. eh…wat zijn de regels? Waarom moet je die weten?

gedekte tafel, maar wat zijn de regels?

foto: https://www.flickr.com/ photos/stijnnieuwendijk/

Ik werd laatst gevraagd om een groep studenten les te geven over kleur en stijl en persoonlijke presentatie. En er ontstond een levendige discussie over het “volgen van de regels”. De een zakte meteen onderuit en zei: “Ik vind het maar niks hoor, je moet toch zeker jezelf kunnen zijn?” En een ander leunde enthousiast naar voren en vond het prettig om er meer  over te weten.

Persoonlijk voel ik veel voor het eerste argument. Ik ben een nogal eigenwijs iemand en… tja, ik houd van anders dan anders. Mensen zoals ik  hebben niet zoveel met opgelegde regels en plat gebaande paden. Toch merk ik ook dat die houding niet altijd voor me werkt.

Er zijn van die momenten dat ik me plotseling niet zelfverzekerd eigenwijs voel, maar enigszins onhandig en behoorlijk opgelaten.

Dit is het zelfde gevoel wat me bekruipt als  ik in een omgeving ben waarin een ander dialect wordt gesproken, een dialect wat ik gedeeltelijk wel versta, maar  waarbij ik ook delen van de conversatie mis.

( Of misschien nog erger: net iets anders interpreteer was bedoeld. Zoals in de lach schieten bij een opmerking die niet als grap was bedoeld.  Pijnlijk en onzeker makend… want ik mis de aansluiting.)

Misschien kun je dan je schouders op halen omdat je toch geen belang hebt bij die  groep, maar het is heel vervelend als je er wél mee in contact wilt blijven.

En ik realiseerde me dat etiquette niet alleen een stelsel van opgelegde regels is die laat zien dat je bij een groep hoort.  Maar  dat etiquette een subtiele taal is waarmee je cultuur kunt uitdragen en verschillen kunt overbruggen. Het kennen van de regels en ze ook toepassen is een vorm van het gemakkelijker maken van communicatie. Want je zorgt voor een neutraal terrein door je te houden aan een paar afspraken. En op zakelijk niveau is een aantal van die afspraken internationaal, dus zo leg je eventuele cultuurverschillen bij.

Wat heeft dit te maken met kleurenanalyse? Veel.

Want je kunt net als de eerste student zeggen: “ik hoef dat niet te doen, want ik wil toch zeker mezelf blijven en mijn eigen kleuren kunnen kiezen?” Natuurlijk, dat kan. En een goede consulent zal je niet vertellen dat “het niet zo hoort”, of dat je het “fout”doet.
Maar je kunt ook kiezen voor het leren begrijpen van de wetmatigheden achter de kleuren die je draagt en wat jij ermee communiceert.
Zodat je kunt spelen met  kleuren om je eigenheid te laten zien en toch de communicatie op gang te houden.

Bijvoorbeeld: Wanneer draag je rood? Wanneer zeker niet? Wat straal jij uit in zwart? Is dat functioneel?
Of: Zwart, grijs en zwart staan me niet, wat moet ik daar mee doen?
Soms is het dragen van grijs, zwart, of blauw functioneel: het communiceert een boodschap die door de hele groep wordt begrepen. Je eigen touch daaraan toevoegen kan dan voor of tegen je werken en de regels daarvoor zijn gewoon handig om te weten.
Wil je meer weten over de boodschap van de kleuren, ook in andere culturen? Kijk dan ook eens op deze pagina over de betekenis van kleur

Is etiquette nou echt belangrijk?
Mijn antwoord daarop is: Hoe groter de groep is die je wilt bereiken, of hoe hoger je ambities komen te liggen, hoe belangrijker het wordt.

En: je bent pas echt jezelf als je in staat bent om regels te volgen en daarin  je eigenheid in te laten zien. Want dan zijn het niet de regels (of het verzet ertegen) die jou bepalen. Maar dan gebruik je regels om unieke verschillen  even te overbruggen. Omwille van de goede verstandhouding.  En daar is niets mis mee, lijkt mij.

Wil je meer informatie ? Kijk even op de site van Image Masters een opleiding instituut voor image consultants, waar ook etiquette trainingen worden gegeven.

Daar vind je meer informatie over kleur, stijl, imago en etiquette trainingen en workshops. Ook leuk om eens te doen met een groepje vriendinnen!