Huidtonen zijn echt verschillend

Het werk Humanae van de Braziliaanse kunstenares Angelica Dass toont aan dat huidtonen heel divers zijn. Duidelijk is te zien dat de huid onderverdeeld kan worden in koel/warm, licht of donker en helder of gedempt, het uitgangspunt van een kleuranalyse. Ook de kleuren van kleding zijn onder te verdelen in deze categorieën en afhankelijk van je persoonlijkheid, uitstraling, doelen en ambities wordt een advies gegeven welke kleuren jou het meest ondersteunen. Angelica heeft de huidskleur van de modellen uitgedrukt in kleurcodes van Pantone, een kleursysteem dat wereldwijd wordt gebruikt om een kleur te standariseren. Humanae is een werk dat in ontwikkeling is en vertelt het persoonlijke verhaal van Angelica Dass, die geboren met een getinte huid, ondervond hoe een huidskleur bepaalt hoe mensen reageren. Haar persoonlijke verhaal is zeker de moeite waar naar te luisteren en is een oproep tegen discriminatie op basis van iemands huidskleur.

 

 

 

 

Paarse inspiratie

In de natuur zijn momenteel veel paarse bloemen en het grappig is dat ook hier een duidelijk verschil is waar te nemen in koel/warm, helder of gedempt en licht en donker. Net zoals bij de kleurtypes vanuit de kleuranalyse. Paars is geruime tijd minder in het modebeeld aanwezig geweest maar maakt een echte comeback. Ook op de Modefabriek van afgelopen week was een ruim aanbod van paarstinten te zien voor zomer 2020.  Dus als je een paars kledingstuk deze zomer nog koopt of alvast voor het najaar kun je er geruime tijd mee doen. En paars laat zich fantastisch combineren met alle modekleuren. Afhankelijk van hoe donker het paarse kledingstuk is, kun je je autoriteit met deze kleur verhogen en toch heel benaderbaar blijven. Lees ook het andere blog over kleuren combineren.

kleurcombinaties

Kleur inspiratie uit de natuur

Bij het combineren van kleuren laat ik me altijd graag inspireren door de natuur. Zowel de fauna als flora wereld laat schitterende kleurcombinaties zien. Momenteel zijn er veel klaprozen te zien, als je wat nauwkeuriger kijkt, zie je naast rood en zwart een geel hart met een vleugje lila en groen op het moment dat de meeldraden nog aan het hart vastzitten. Als de meeldraden eenmaal zijn gespreid, komt een heel mooi geel hart tevoorschijn. Een fantastische combinatie om in je kleding outfit toe te passen. Uiteraard kun je spelen met de grootte van de kleuroppervlakken afhankelijk van wat jij mooi vindt. In dit voorbeeld ben ik uitgegaan van de hoofdkleur rood. Een kleur die iedereen overigens goed staat en in zowel koel als warm rood te koop is. Gebruik je eigen fantasie en speel met kleur, de een houdt nu eenmaal van een wat gewaagde kleurcreatie terwijl de ander het liefst kiest voor een rustige combinatie. En… kom je er niet uit, raadpleeg dan een professional die je op deze website kunt vinden, zij kunnen jou alles vertellen over kleur en kleurcombinaties.

kleuranalyse

De impact van kleur

Kleur heeft veel meer impact dan de meest mensen denken. Vanuit de psychologie van  communicatie en neuromarketing zijn veel onderzoeken gedaan naar kleur en is wetenschappelijk bewezen dat kleurgebruik invloed heeft op het gedrag van mensen. De marketing- en reclame-industrie erkennen al geruime tijd dat kleur het koop- en bestedingsgedrag beïnvloeden. Ook worden kleurmodellen zoals DISC, MBTI, Insights Discover, Personal Powertype, etc. ingezet om typologien te duiden. Deze persoonlijkheidsmodellen geven door middel van kleur inzicht in het eigen gedrag en dat van collega’s. Gelukkig raken steeds meer mensen overtuigd en bewust dat de kleur kleding die je draagt van invloed is op hoe mensen je waarnemen. Jules Standisch, kleurenconsulent en schrijver van het boek How Not to Wear Black deed onderzoek naar het effect van gekleurde kleding en ontdekte dat het dragen ervan zelfvertrouwen én mentale gezondheid positief beïnvloedt. Ook fashion journalist and psychologist Anabel Maldonado van het platform The Psychology of Fashion, legt uit dat kleding een grote rol speelt tijdens de fractie van een seconde waarin een eerste oordeel over je geveld wordt. “Je kleding spreekt voor je.” Wat je aantrekt is belangrijk, maar welke kleur je aantrekt is nog veel belangrijker. De kleur van kleding heeft een grote invloed op het uitlokken van bepaald psychologisch gedrag. Een kleuranalyse is om die reden zo gek nog niet. Om te weten welke kleuren bijdragen aan je doelen en ambities kun je een kleuranalyse laten doen. Een kleuranalyse is meer dan weten welke kleuren goed bij je huidtoon, haar- en oogkleur passen.

Happy New Year

Wil jij dit jaar goed van start, boek dan een kleuranalyse. Want weet je dat door te spelen met kleur je zichtbaarder, overtuigender en professioneler kan overkomen. Nee dat is echt geen verkooppraatje. Kleur is communicatie! Hoe draag jij kleur, welk contrast kies je en hoe groot is het kleurvlak? Zomaar een paar vragen om over na te denken en als je een antwoord wilt, kan een van de experts jou laten zien welke kleuren jouw kwaliteiten versterken, waardoor je het optimale uit jezelf haalt. Een kleurrijk 2019 is wat ik iedereen wens.

Gastblog Marion Franken: Books are my Bag

Books are my Bag

Uit Engeland hebben we een wit plastic tasje meegenomen uit een boekwinkeltje, waarop deze tekst staat in het oranje. Het gaf mij reden tot nadenken.

Een boek is mijn tas. Ik neem die van mij overal mee naar toe. Wat wil ik overal mee naar toe nemen?
Mijn gevoel voor humor, mijn hartelijkheid en mijn spontaniteit.
Dit zijn zo maar een paar eigenschappen van de kleur oranje.

“In het oranje zijn de passie en moed van de kleur rood vermengd met de eigenschappen van de kleur geel, namelijk het optimisme, wilskracht en zelfvertrouwen.  Mensen die van de kleur oranje houden kunnen de behoefte hebben om emotioneel zeker te zijn en willen graag geborgenheid.
Ze geven veel en gaan daar soms ver in zodat ze zichzelf kunnen vergeten.”

Hmmm.. het past aardig bij mijn karakter!

Welke boeken of geschriften zou ik willen beschrijven die mij aan de kleur van oranje doen denken?

Allereerst komt bij mij de associatie met Boeddha naar voren.
Maar dat is bijna logisch te noemen. Dus daar ga ik nu niet over schrijven.

Oranje, als kleur van de verandering,  is ook de kleur van de Chinese filosofie.

Gastblog Marion Franken Oranje kast

 

Wat leuk is dat ik in onderzoek naar de kleur oranje eveneens word geleid naar het oosten, maar dan naar Confucius, een grote denker uit China.

“Neem trouw en oprechtheid als eerste principes”

Confucius heeft raadgevingen geschreven voor het boek van wijsheid.
Het heet I Tjing, ‘Het boek der veranderingen’.

Confucius werd geboren in 551-479 V. Chr. Gastblog oranje: Confucius

In die tijd maakte China een grote culturele ontwikkeling door en er waren veel staten die met elkaar streden Confucius zocht naar constanten in een wereld van verandering: voor hem betekende dat een zoektocht naar morele waarden waarmee heersers rechtvaardig kunnen regeren.

Confucius was van nature conservatief wat maakte dat voor hem loyaliteit en ritueel van belang waren. Zo heeft hij de vijf constante relaties geschreven.(Ik vertel je daar meer over in een volgende blog.)

Aan de andere kant legt hij uit dat het proces van transformatie beiden kanten op kan en daarin is hij niet conservatief:

de samenleving kan door voorbeeld veranderd worden:
oprechtheid wordt merkbaar.
Van merkbaar wordt ze zichtbaar.
Van zichtbaar wordt ze schitterend.
Schitterend beïnvloedt ze anderen.
Door anderen te beïnvloeden worden die veranderd.
Veranderd worden ze getransformeerd.
Allen wie in bezit is van de grootst mogelijke oprechtheid kan transformeren [1]’.

 Oranje als de kleur van filosofie en transformatie processen?

Dit lijkt ietsje anders dan onze visie op oranje.
Niet voor niets staat kleur er om bekend dat het in verschillende culturen anders kan worden gezien.

Nu weet je alvast een kleine greep uit de betekenis van oranje in China.

Zou jij genoemd boek willen meenemen in je tas?

[1] “Het grote filosofieboek”, 2011, Dorling Kindersley Limited, Londen

 

Deze blog is geschreven door Marion Franken,

kleurentolk

Nieuwe kleuren herfst 2015

Wil je een mooi overzicht van de nieuwe kleuren voor deze herfst?

Kijk dan op dit overzicht van Pantone:

http://www.pantone.com/pages/fcr/?season=fall&year=2015&pid=11

Het is een prachtig subtiel palet waar zowel zomer-, herfst- en lentetype zich goed in kunnen vinden. De pittige kleuren waar de wintertypes bij tot recht komen zijn (net als deze lente en zomer) ondervertegenwoordigd.
Je kunt dit opvangen door je favoriete zwart te combineren met de allerlichtste en koele kleuren van dit palet of de prachtige donkerblauwe tint “reflecting pond”  te gebruiken, maar het wordt lastig…

Even je shopmomentje uitstellen dan maar, of nu alvast kijken naar goede doordraag kleding?
Het #zomer-winter type en #zomer-herfst type zullen er zeker kleuren bij vinden waar ze iets mee kunnen.

Ik ga ze allemaal nog bespreken op de trendpagina  waar je nu een overzicht vindt van de kleuren voor deze zomer en lente.

Kleurenanalyse en een kopje thee…

Kleurenanalyse en een kopje thee ??

Ik wipte even aan bij een vriendin en ze zei: “Hee, leuk! Kom erbij, we zitten nét aan de appeltaart!” We liepen door naar de tuin en daar zat een vrouw die ik nog niet kende.

theekopjes met theepotje

kopje thee erbij?

Het was meteen gezellig, de zon scheen, een kopje thee erbij en een stuk warme appeltaart…. Heerlijk.

We kletsten wat en ze vroeg “Wat doe jij voor werk,eigenlijk?”

Dit is altijd een spannend moment.
“Ik ben kleurenconsulent.”

Ze schoot enthousiast naar voren: “Wat léuk! Dat lijkt me nou zo leuk om te doen!”

Waarom is dit altijd een spannend moment?

Omdat het steeds verrassend is hoe mensen reageren als ik vertel wat ik doe. Veel vrouwen reageren enthousiast en nieuwsgierig: “Oh, dat van die Lente Zomer Wintertype?” (De herfst wordt vaak overgeslagen, vraag me niet waarom)
“Eh, ja , dat ook…. maar het is wel een beetje meer dan dat hoor….”

Anderen reageren met een gereserveerd: “Ooh? Die kléurenanalyse?  Nou daar heb ik niet zoveel mee hoor. Kleur, dat weet je toch zeker zelf wel.”

Hoe dan ook, De Vraag zit er aan te komen : “Dus……….   jij kunt mij vertellen welk type ik ben?”
De een wacht nieuwsgierig af, de ander kijkt mij uitdagend aan. De sfeer wordt een beetje gespannen…
Wat is daarop mijn antwoord?

“Misschien kan ik je dat vertellen, misschien niet. Maar wat heb je daar aan? Je wilt toch zeker zelf weten wat de kleuren bij je doen? En dat kan ik je zeker vertellen! Maar alleen met de doeken, de spiegel en een paar uur de tijd…
Dus: maak een afspraak, gezellig! En neem vooral iemand mee die kritisch voor je mee kijkt, hij of zij is van harte welkom. Ik leg alles wat ik zie met plezier uit hoor, iedere kleurenanalyse is ook voor mij weer een persoonlijk avontuur.

Want, eh….het gaat er toch niet om welk seizoentype je bent?
Jij bent je eigen persoonlijkheid en het gaat mij erom dat je begrijpt welke kleuren bij jou horen en dus ook goed staan. Het palet wat daar bij past volgt dan vanzelf.”

Díe kleurenanalyse ? Is gewoon een kleuren avontuur voor jezelf.

Met een kopje thee en misschien…. appeltaart erbij?


 

Over de schrijfster:

Janneke Douma  is all-round kleurconsulent en geeft kleuradvies van A-Z:

Kleding:kleurenanalyse en stijladvies

Architectuur: interieur exterieur

Zelfzorg: natuurlijke gezondheidszorg, coaching

 

 

 

 

Etiquette en kleurenanalyse

Is etiquette nou echt belangrijk?

Je bent uitgenodigd voor een diner bij een zakenrelatie thuis…. eh…wat zijn de regels? Waarom moet je die weten?

gedekte tafel, maar wat zijn de regels?

foto: https://www.flickr.com/ photos/stijnnieuwendijk/

Ik werd laatst gevraagd om een groep studenten les te geven over kleur en stijl en persoonlijke presentatie. En er ontstond een levendige discussie over het “volgen van de regels”. De een zakte meteen onderuit en zei: “Ik vind het maar niks hoor, je moet toch zeker jezelf kunnen zijn?” En een ander leunde enthousiast naar voren en vond het prettig om er meer  over te weten.

Persoonlijk voel ik veel voor het eerste argument. Ik ben een nogal eigenwijs iemand en… tja, ik houd van anders dan anders. Mensen zoals ik  hebben niet zoveel met opgelegde regels en plat gebaande paden. Toch merk ik ook dat die houding niet altijd voor me werkt.

Er zijn van die momenten dat ik me plotseling niet zelfverzekerd eigenwijs voel, maar enigszins onhandig en behoorlijk opgelaten.

Dit is het zelfde gevoel wat me bekruipt als  ik in een omgeving ben waarin een ander dialect wordt gesproken, een dialect wat ik gedeeltelijk wel versta, maar  waarbij ik ook delen van de conversatie mis.

( Of misschien nog erger: net iets anders interpreteer was bedoeld. Zoals in de lach schieten bij een opmerking die niet als grap was bedoeld.  Pijnlijk en onzeker makend… want ik mis de aansluiting.)

Misschien kun je dan je schouders op halen omdat je toch geen belang hebt bij die  groep, maar het is heel vervelend als je er wél mee in contact wilt blijven.

En ik realiseerde me dat etiquette niet alleen een stelsel van opgelegde regels is die laat zien dat je bij een groep hoort.  Maar  dat etiquette een subtiele taal is waarmee je cultuur kunt uitdragen en verschillen kunt overbruggen. Het kennen van de regels en ze ook toepassen is een vorm van het gemakkelijker maken van communicatie. Want je zorgt voor een neutraal terrein door je te houden aan een paar afspraken. En op zakelijk niveau is een aantal van die afspraken internationaal, dus zo leg je eventuele cultuurverschillen bij.

Wat heeft dit te maken met kleurenanalyse? Veel.

Want je kunt net als de eerste student zeggen: “ik hoef dat niet te doen, want ik wil toch zeker mezelf blijven en mijn eigen kleuren kunnen kiezen?” Natuurlijk, dat kan. En een goede consulent zal je niet vertellen dat “het niet zo hoort”, of dat je het “fout”doet.
Maar je kunt ook kiezen voor het leren begrijpen van de wetmatigheden achter de kleuren die je draagt en wat jij ermee communiceert.
Zodat je kunt spelen met  kleuren om je eigenheid te laten zien en toch de communicatie op gang te houden.

Bijvoorbeeld: Wanneer draag je rood? Wanneer zeker niet? Wat straal jij uit in zwart? Is dat functioneel?
Of: Zwart, grijs en zwart staan me niet, wat moet ik daar mee doen?
Soms is het dragen van grijs, zwart, of blauw functioneel: het communiceert een boodschap die door de hele groep wordt begrepen. Je eigen touch daaraan toevoegen kan dan voor of tegen je werken en de regels daarvoor zijn gewoon handig om te weten.
Wil je meer weten over de boodschap van de kleuren, ook in andere culturen? Kijk dan ook eens op deze pagina over de betekenis van kleur

Is etiquette nou echt belangrijk?
Mijn antwoord daarop is: Hoe groter de groep is die je wilt bereiken, of hoe hoger je ambities komen te liggen, hoe belangrijker het wordt.

En: je bent pas echt jezelf als je in staat bent om regels te volgen en daarin  je eigenheid in te laten zien. Want dan zijn het niet de regels (of het verzet ertegen) die jou bepalen. Maar dan gebruik je regels om unieke verschillen  even te overbruggen. Omwille van de goede verstandhouding.  En daar is niets mis mee, lijkt mij.

Wil je meer informatie ? Kijk even op de site van Image Masters een opleiding instituut voor image consultants, waar ook etiquette trainingen worden gegeven.

Daar vind je meer informatie over kleur, stijl, imago en etiquette trainingen en workshops. Ook leuk om eens te doen met een groepje vriendinnen!