tips voor je persoonlijke “brand”

Personal branding bretels ?

bretels

gevonden via Flickr

Personal branding : hoe bretels het verschil kunnen maken

Personal branding, statement en het belang van eigenheid,
ik kwam een leuke blog tegen hierover.

Er wordt in verteld hoe Jan Timmer ( voormalig minister van buitenlandse zaken) met zijn bretels een statement wist te maken. Op vergaderingen verraste hij vriend en vijand, als bij het uittrekken van zijn jasje bretels zichtbaar werden die steevast met een opvallende print waren opgevrolijkt.

Het konden speelse bolletjes zijn, doodskoppen of smiley’s, maar opvallende bretels waren er: altijd.

Dat is een knap staaltje personal branding:

Een colbert uitdoen tijdens de vergadering is een vertrouwelijk en kwetsbaar gebaar. Je doet het om de sfeer een beetje minder formeel te maken, maar ook….als je wilt laten zien dat je je leider genoeg voelt om dit te doen. Het colbert uitdoen getuigt dus van (zelf) vertrouwen en dat moet je heel goed kunnen doseren.  Op een formele vergadering kan het volledig not done zijn om dit gebaar te maken.
Jan Timmer toont zich hier duidelijk een meester in het doseren en het moment te gebruiken als communicatie middel. Hij domineert hiermee, heel subtiel, de vergadering.

Want ik kan me voorstellen dat erover wordt gepraat in de wandelgangen en dat mensen nieuwsgierig worden: Gaat hij het weer doen? En zo ja, wat komt er tevoorschijn? Hij houdt dus de gemoederen vooraf en achteraf bezig en mensen houden hem, ook als hij zwijgt tijdens de vergadering, toch steeds een beetje in de gaten.

Daarnaast is het gebaar subtiel, want bretels zijn niet een symbool van kracht, maar eerder van kwetsbaarheid. Het colbert uitdoen en je bretels laten zien… tja. dat is een kwetsbaar moment.
En deze bretels? Deze zijn versierd. Ze komen niet te voorschijn in het brave zwart, ook niet in een opvallende pittige kleur die zegt:” Ja, ik draag bretels, nou en!? ”

Nee. De kleur is niet opvallend aanwezig, maar verwerkt in een print. Jan Timmer vertelt met zijn bretels een verhaaltje.  En iedereen is benieuwd waar het nu weer over zal gaan…want vaak is het een verhaaltje waar je even om kunt glimlachen en dat is fijn. Iedereen houdt ervan even te kunnen glimlachen.

Het is Jan Timmer dus gelukt om van een heel eenvoudig kledingstuk een statement te maken. Hij wordt er om gewaardeerd en onthouden.

Een prachtig voorbeeld van personal branding!

Wil je de genoemde blog lezen?Je vindt hem hier: http://www.managementpro.nl

Personal branding, ze zeggen dat….

Ze zeggen dat…

Janneke Douma zwart-wit Ze zeggen dat...

Ze zeggen dat..

“Ik meer zelfvertrouwen moet uitstralen en meer moet laten zien wie ik ben.

Maar het boeit me niet zo wat ze zeggen, want ze zijn het soms roerend met elkaar eens, maar spreken elkaar ook vaak tegen.

Het boeit me wel wat men van mij denkt. En dan kan ik er toch niet omheen dat ik ook graag wil dat men mij begrijpt. En nu ik er toch over nadenk….het is ook fijn als men een beetje aardig over mij denkt, of in ieder geval het begin van een glimlach voelt als mijn naam valt.

Als die glimlach er is bij onze ontmoeting, voel ik mij ook glimlachen van binnen. Dat maakt dat ik me ontspannen voel en vrijer om mezelf te uiten.

Ja, het zou fijn zijn als ze iets minder zouden zeggen. Dan kunnen we vaker glimlachen, samen.”

Herken je dit? Dan ben je misschien een introverte persoonlijkheid.

En dan kan het heel lastig zijn om “jezelf neer te zetten” of jezelf meer te laten zien”. Want een introverte persoonlijkheid observeert graag, kijkt en luistert. Dit wordt wel eens vertaald als “verlegen”of “gebrek aan zelfvertrouwen” omdat je in een groep vaker aan de zijkant zit en wat stiller bent.

Maar dat is niet altijd een teken van gebrek aan zelfvertrouwen. Jij wilt weten wat er gebeurt en daarover je eigen oordeel vormen.

Een introverte persoonlijkheid heeft rust en openheid om goed en snel te kunnen formuleren. Veel mensen met een introverte persoonlijkheid worden ZZP-er.
Want zij functioneren beter als het stil is, met ruimte is voor zelfstandig denken en het trekken van het eigen spoor. Iemand zei eens: “ik moet alleen zijn, want dan kan ik denken en creëren”.
Herken je je hierin?
Dat betekent dat je andere “personal branding” nodig hebt dan een extraverte persoonlijkheid. En dan zijn personal branding tips als: “je moet meer erop uit en jezelf meer laten zien!” misschien voor jou helemaal niet zo geschikt…..Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Mijn dank aan Foto Rio .