Bedrijfskleding AH versus uniform KLM

Gisteren kopte de kranten groot dat de nieuw ontworpen bedrijfskleding van AH sterk zou lijken op die van de KLM. Als je gelijkenissen en/of overeenkomsten wilt zien dan zie je die altijd wel, maar voor diegene die goed kijken is het overduidelijk. AH is AH en KLM is KLM. Beide hebben blauw in hun logo en huisstijl maar met een totaal andere uitstraling. Vooral het blauw van AH communiceert totaal iets anders dan het blauw van KLM. KLM heeft als hoofdkleur een helder blauw, tussen cyaan en turkoois (een mix van groen en blauw) in. Deze tint staat voor het investeren in goede relaties, verbinding zoeken met mensen, energiek en vernieuwing. Het blauw van AH staat meer voor leiderschap en volgens het boekje ‘Krijg toch allemaal de Kleuren‘ heeft dit blauw als motto: Vertel het een ander. Precies wat past bij AH. Tevens valt in dit boek te lezen dat oranje de balanskleur is van dit specifieke blauw, dus chapeau goed gekozen! Volgens Shirley Schijvens van Schijvens Bedrijfskleding, is het vleugje oranje dat in de kleding terugkomt geinspireerd op het oranje van de bonusaanbiedingen. De bedrijfkleding van AH is vervaardigd uit afgedragen of versleten kleding in combinatie met gerecycled PET, waardoor het garen sterk, kleurvast en slijtvast blijft.

Andere verschilen die ervoor zorgen dat de uitstraling totaal anders is, zijn: Het jasje bij AH heeft geen revers terwijl bij de KLM is gekozen voor een colbert met revers. Revers communiceren iets heel anders dan een jasje zonder revers. Een jasje met revers heet een colbert en komt veel zakelijker over dan een jasje. Wat dat beteft is dit door AH goed gekozen en geeft het meer bewegingsvrijheid en past bij de rol die de medewerkers vervullen. Ook de gekozen stof is gemeleerd waardoor deze minder zakelijk overkomt.

Wat kan jij als lezer van dit blog hieruit leren m.b.t. je eigen stijl?

 • als je uniek wilt zijn, kies dan een kleursamenstelling die niet op die van een ander lijkt
 • effen stoffen stralen meer autoriteit uit dan gemeleerde stoffen
 • meer of minder snit de autoriteit verhoogt over verlaagt
 • ongevoerde jasjes minder formeel zijn
 • een shawltje als snel een stewardesen look geeft, tenzij je hem anders weet te strikken- zie daarvoor ons blog over shawlknoooptechnieken.

TIP: In het kader van het 100-jarig bestaan (2019) van de KLM is er een heel leuk blog die de geschiedenis van het uniform van KLM beschrijft.

 

 

Laat kleding voor je werken

Frank heeft een drukke kantoorbaan als accountmanager bij Falcon Logistics, een allround logistiek bedrijf, dat transport verzorgt over de hele wereld via luchtvaart, scheepvaart, wegtransport. Het vervoer van gevaarlijke stoffen en alles wat daarbij komt kijken aan documentatie, regelgeving etc., valt ook onder de dienstverlening van Falcon Logistics. In zijn functie is hij het aanspreekpunt voor alle vragen van de buitenlandse opdrachtgevers m.b.t. orderverzending, supply chain, distributie, opslag en voorraadbeheer, retourmanagement en value added services. Frank wil sociaal en flexibel overkomen. Hij heeft een casual kledingstijl en wil er trendy en leuk uitzien want hij beseft ook dat hij het visitekaartje is van het bedrijf.

LAAT KLEDING VOOR JE WERKENBij de voorfoto valt het op dat het colbert te ruim is, zeker rond de armen heeft hij veEl stof over. In combinatie met het overhemd oogt het geheel wat saai. Dit creëert gevoelsmatig eerder afstand dan dat hij sociaal overkomt. De jeans is dun en ‘dwarrelt’ om zijn benen. De broek mist een duidelijke vorm die hem krachtig laat overkomen, wat uitstekend zou passen bij zijn functie. Door de combinatie van de smalle broekspijpen en de hoge schoenen blijft de broek hangen op de rand van de schoen waardoor extra vouwen ontstaan en het geheel rommelig en vormloos oogt. De totale look is qua contrast te laag, van nature het Frank een vrij hoog contrast tussen huid en haar.

Styling: Gekozen wordt voor een nonchalante zakelijke look door het colbert te combineren met een T-shirt. Een overhemd is altijd formeler. De structuur van het colbert past mooi bij het krullende haar en in combinatie met het lichte T-shirt zorgt het voor het juiste contrast. Ook is de combinatie van gladde (het Tshirt) en ruwe (het colbert) materialen mooi omdat ook dat in zijn natuurlijke uitstraling zit; de gladde huid met stoppelige baard. De taupe kleurige chino geeft volume aan de benen en door de veterschoen valt de broekspijp recht zonder storende vouwen. De schoenen passen qua kleurcombinatie perfect bij de totale look. Doordat zowel het colbert als de broek niet te donker zijn blijft Frank heel benaderbaar en komt hij door de frisse uitstraling heel sociaal over.

Credits: Colbert Carter & Davis, T-shirt Haze & Finn, Chino North.84 alles te koop bij Spaander mode in Alkmaar| veterschoenen Floris van Bommel by Omoda

geld besparen

Geld besparen met kleur

Wie wil dat nu niet? Geld besparen doordat je meer kunt doen met de kleding, accessoires en schoenen die je al bezit. Zoals we al in ons eerdere blog over duurzame innovaties meldde, heeft de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in zijn kast, los van de accessoires. Uiteraard bepaalt de samenstelling van jouw garderobe ook hoeveel verschillende combinaties gemaakt kunnen worden. Bestaat jouw garderobe uit veel broeken en tops dan biedt dat veel mogelijkheden voor verrassende combinaties. Heb je veel jurkjes dan komt het erop aan om met accessoires een nieuwe look en stijl te combineren. Bij het combineren van verschillende kledingstukken kun je letten op:

 • kleur
 • materiaal
 • dessins
 • vorm
 • stijl

KLEUR: kleuren combineren kan heel neutraal gebeuren bijvoorbeeld een grijstoon met een zachtroze. Een andere optie is een combinatie te maken met lichte en donkere kleuren zoals een donkerblauwe broek met een witte top. Je kunt ook kiezen voor een mooie kleurclash zoals paars met groen of rood. Ook kan je met kleur een subtiel accent aanbrengen door bijvoorbeeld een antraciet grijze jurk te combineren met een turquoise riempje of schoenen en tas. Uiteraard zijn er nog andere manieren om kleuren te combineren zoals koel en warm, helder en gedempt, vergrijsd of juist verheldert. Een image expert kan je daar uitstekend mee helpen ook al heb je wellicht een kleuranalyse gehad, kleuren combineren is echter een ander verhaal. Als je kledingkast op kleur is, kun je moeiteloos kleding combineren en bespaar je geld doordat je meer combinaties kunt maken met je huidige kleding, je geen miskopen doet en ervaart dat je helemaal geen nieuwe items nodig hebt om verrassend voor de dag te komen. Wat ook nog eens duurzaam is! Wil je snel aan de slag dan kun je via dit platform direct de image professional vinden die bij jou past. In het blog van volgende week gaan we in op materialen. Succes en geef kleur aan je kledingkast, jij verdient het.

het overhemd iconisch

Iconisch wit overhemd

Het witte overhemd is een iconisch kledingstuk. Uiteraard zag het overhemd er vroeger anders uit en ontwikkelde Hannah Montegeau in 1827de aangezette kraag, omdat een losse kraag makkelijker kon worden gewassen dan een geheel overhemd. Een overhemd zorgt altijd voor een geklede look, zelfs op een spijkerbroek oogt een wit overhemd verzorgd. Business wise is het overhemd een onmisbaar kledingstuk en ook vrouwen dragen meer een meer een overhemd. Officieel is (was) het regel dat een overhemd voor vrouwen een blouse wordt genoemd en er geen blouses voor heren bestaan.
De naam blouse verwijst naar het woord ‘bloezen’. Bloezen wil zeggen ‘het bollend ophangen van kledingstukken’. Een blouse is een kledingstuk dat als het in de broek wordt gestopt en het er een klein beetje wordt uitgetrokken lichtjes opbolt en zo een redelijk vormeloos stuk stof vormt dat over de rand van de broek heen hangt. Daarnaast is er nog een verschil tussen het overhemd en de blouse, namelijk de knopen. Bij het overhemd zitten de knopen aan de rechterzijde, bij de blouse zitten deze aan de linkerzijde. Hier is geen duidelijke reden voor te vinden, maar het kan te maken hebben met dat de vrouw uit de midden- of hogere klasse in de achttiende en negentiende eeuw een kleedster hadden. De kleding was zo ingewikkeld dat het onmogelijk was dat de vrouw dit in haar eentje aan kon doen, te denken aan een korset, met blouse, meerdere rokken, een over-rok met daar weer een jasje overheen. Voor een rechtshandige kleedster is het gemakkelijker als de knopen voor haar aan de rechterkant zitten.

Wijlen Karl Lagerfield droeg het witte overhemd ook altijd op zijn eigen stijlvolle wijze. Vaak met een hoge boord met een zwarte stropdas, shawltje of versiering verrijkt e altijd gecombineerd met zwart. En mocht hij al een keer voor een kleurrijk overhemd kiezen dan was daar altijd die witte boord. Ikzelf draag ook graag een overhemd en houdt ervan de kraag te versieren met een shawl die ik strik (de possybow is trouwens weer helemaal terug in het modebeeld), een smal leren koordje, een stukje (nep)bont. Ik weet nog dat als ik teenager al weg was van het mannenoverhemd en ik al die vrouwen blouses maar suf vond. Zo een mannen overhemd ziet er veel stoerder uit het enige nadeel was wel altijd dat de boord meestal te groot was voor mij. Gelukkig lukt het nu beter om overhemden te vinden die qua maat beter passen en ik heb zelfs een overhemd op maat laten maken bij CeesnCo, zo eentje die knispert en mooi stevig valt. ik ben daar tot op de dag van vandaag nog blij mee.

het overhemd iconisch

 

 

duurzaamheid

Duurzame innovaties

Duurzaamheid binnen de mode is een breed begrip en kan gaan over verschillende facetten zoals: recyclebaar, vegan, kwaliteit, meer met minder, etc. Door de COVID19 storm zijn veel mensen zich bewust geworden wat echt belangrijk is en heeft menigeen de tijd gebruikt om te ontspullen. De kledingkast opruimen was daar ook onderdeel van. Zie ook de eerdere blogs hierover. De Duitse designer Michael Varga heeft in 2019 al een kledinghanger ontworpen waarvan de kleding die een maand niet is gedragen automatisch van de hanger afvalt. Hij heeft met dit ontwerp ook een prijs gewonnen op de ein&zwanzig Design Competition in 2019. Dat roept gelijk de vraag op hoeveel kledingstukken gemiddeld ongedragen in de kast blijven hangen. Uit onderzoek van de Hoge school van Amsterdam blijkt dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in zijn kast heeft waarvan er 50 ongedragen zijn. Een onderzoek van het online platform On Buy naar vrouwen en hun kledingkast blijkt dat de gemiddelde vrouw slechts 40% van haar kleding daadwerkelijk draagt, wat betekent dat er voor ruim € 2700 aan kleding in de kast hangt of uit het oog is, zo lezen we op de site van Libelle. Het grappige is dat er dan wel weer allerlei pop-ups verschijnen met kleding om je te verleiden kleding te kopen. In het kader van deze feiten is het interessant te weten waarom kleding niet gedragen wordt. Hieronder de meest voorkomende redenen:

 • pasvorm
 • kleur
 • verkeerde maat
 • belijning
 • stof/materiaal
 • stijl
 • lastig te combineren
 • gedateerd
 • vlekken
 • niet comfortabel
 • verwassen

Wil jij in de toekomst voorkomen dat je kledingkast overvol raakt met kleding die je niet draagt of kledingstukken aanschaft die achteraf niet voldoen. Raadpleeg dan eens een image professional, zij of hij kan je objectief adviseren over kleding die past bij je levensstijl, je persoonlijkheid, doelen en ambities. En denk nu niet dat je het zelf kunt want bovenstaande feiten liegen er niet om. Neem gerust contact op met een expert op deze website en bedenk dat iedere expert een expert nodig heeft. Succes

 

 

Mannen zijn ook gebaat bij een Kleur&Stijladvies

Ben jij wellicht nog op zoek naar een vaderdagcadeau dan is een cadeaubon voor een kleur- of stijladvies wellicht een idee. Mannenmode is de laatste tijd kleurrijker geworden, er zijn meer overhemden met dessins en mannen zijn ook ijdeler geworden. Wat ook meespeelt is dat dresscodes verdwijnen, we kunnen wel stellen dat mode vercassualiseert. Een ontwikkeling die prima past bij het huidige tijdbeeld, maar daardoor het soms ook lastig(er) is te bepalen wat je aan zal aantrekken. Wanneer is een colbert met T-shirt geschikt of is een overhemd toch beter? Sneakers onder pak zijn niet altijd een goede combinatie, zeker bij een smalle broekspijp gaat de broek dan erg kroppen. En net als bij vrouwen verandert het mannenfiguur ook met het verstrijken van de jaren, heeft een carrièreswitch plaatsgevonden of is een andere levensfase bereikt. Een image expert kan helpen zijn look te upgraden, af te stemmen op de gewenste uitstraling, een garderobe check doen, etc.  Wellicht kan jouw vader ook wat hulp bij gebruiken. Bij de experts op deze site kun je informatie inwinnen en een cadeaubon bestellen, Lees ook het blog over het colbert.

 

duurzame mode

Verduurzaam je kledingkast

Ik hoorde het al om me heen dat veel mensen de lockdown hebben gebruikt om thuis op te ruimen. Ook de kledingkast heeft bij veel mensen er aan moeten geloven en heeft nu een andere inhoud gekregen. Van MVO Nederland kregen wij zelfs het bericht dat door de grotere stroom van textielafval een stop is gezet op de export van textiel. Textiel inzamelaars kunnen het niet meer kwijt. Om die reden is onlangs een oproep geweest om post-consumer textiel te verwerken in projecten. Het is natuurlijk heerlijk dat je kledingkast eindelijk is ontdaan van die kleding die je toch niet meer droeg omdat het uit de mode was geraakt, je kledingmaat is gewijzigd, je nooit goed hebt geweten waarom je dat kledingstuk hebt gekocht, etc. Het toont ook aan dat we met z’n allen best wel veel kleding hebben want ondanks dat we zoveel weg hebben gedaan, liep niemand in zijn blote kont. Misschien heb je je voorgenomen geen overvolle kledingkast meer te willen of heb je besloten alleen nog duurzame merken aan te schaffen. Of heb je inmiddels al weer nieuwe kleding gekocht; uit gewoonte, de drang naar iets nieuws of gewoon omdat je vindt dat jij het verdient? Nu je kledingkast is opgeruimd is het een goed moment een professional in te schakelen. Jij hebt het meeste voorwerk al gedaan; namelijk opruimen waardoor de image professional samen met jou kan kijken naar wat er nu echt ontbreekt in jouw garderobe. Maar… en dat is wellicht nog belangrijk, jou kan inspireren hoe je met de aanwezige kleding verschillende looks kunt maken. In vakjargon wordt dat ook wel een capsule gaderobe genoemd. Met een capsule garderobe worden alle kledingstukken en accessoires optimaal gebruikt en kom jij iedere dag toch weer verrassend voor de dag. En weet je dat het hebben van een capsule garderobe heel duurzaam is. Je hebt immers alleen die items in de kast die je nodig hebt, bij je passen en elkaar aanvullen. Bovendien kan een image professional je helpen met het ontdekken van je persoonlijke stijl, je adviseren welke kleding items en stoffen goed bij jou passen en je figuur positief accentueren. Ook kan zij je helpen duurzame keuzes te maken want duurzaamheid is een breed begrip. Duurzaamheid kan gaan over:

 • het gebruik van duurzame materialen
 • arbeidsomstandigheden
 • diervrije producten
 • hergebruik
 • aanschaf van kwalitatieve items 

Door hiervan kennis te hebben, koop je bewuster en is de kans op een miskoop nihil. Het woord image professional is een breed begrip. Je kunt bij deze experts terecht voor een kleuranalyse, stijladvies, opbouw van een duurzame garderobe en personal branding vraagstukken. 

 

kleuren combineren

Inspiratie vanuit de natuur

Het maken van kleurcombinaties is natuurlijk heel persoonlijk. De een voelt zich geweldig in een combinatie van rood met geel terwijl de ander liever kiest voor rood met zwart. Voor de meest spannende kleurcombinaties laat ik me altijd graag door de natuur inspireren. Niet alleen de faunawereld, maar ook zeker die van de flora is inspirerend als het gat om het combineren van kleuren. de passiebloem is een van mijn favorieten als het gaat om kleurcombinaties. Voor de deze keer heb ik een paarse variant gefotografeerd. Bij deze bloem is naast en schakering van paars ook een vleugje roze waar te nemen, wit, een beetje zwart en geelgroen. Met paars als basis kleur en de andere kleuren als accentkleur heb ik verschillende looks gemaakt ter inspiratie. Uiteraard kun je zelf ook voor grotere oppervlakten kiezen van de accentkleuren, net wat jij mooi vindt en welke kleding je in de kast hebt.

kleuren combineren

Ik ben gelijk zelf even de kast ingedoken en heb 2 looks gemaakt: 1 met roze en 1 met wit. 

Leiderschap uitstralen

Of leiderschap te leren is daarover verschillen de meningen behoorlijk, zo blijkt uit menig (online) discussie. Het aanbod van opleidingen, cursussen en workshops is groot als het gaat over leiderschapsstijlen, wat suggereert dat Leiderschap te ontwikkelen is. Uit onderzoek van de bekende Amerikaans onderzoekers Kouzes en Posner blijkt dat leidinggevenden van goed presterende afdelingen vooral hoog scoren op affectie. Affectie die ze zelf aan anderen geven en affectie die ze zelf willen ontvangen. Het zijn leidinggevenden die dicht bij mensen staan en die bereid zijn hun ideeën met anderen te delen. Uit een ander onderzoek van McKinsey geeft 30% van de ondervraagde ceo’s aan dat hun bedrijf kansen misloopt omdat ze niet genoeg leiders hebben met de juiste kwaliteiten. En… uit onderzoek van de Hay Group blijkt dat wereldwijd 55% van de managers een demotiverend werkklimaat creëert onder hun werknemers. In Nederland is dit zelfs 68%.

In het kader van deze discussie zou de volgende vraag interessant kunnen zijn: In hoeverre beïnvloedt kleding je leiderschap. Kun je leiderschap uitstralen? Met kleding kun je heel veel doen om leiderschap uit te stralen, maar staat nooit los van de persoonlijkheid en de context. Kleding is echter wel ondersteunend en is het belangrijk te kijken welke kwaliteit versterkt moet worden of zichtbaarder mag zijn. Wil je bijvoorbeeld daadkrachtiger overkomen dan kun je spelen met de kleuren die je draagt, het contrast van je kleding verhogen en/of kiezen voor een duidelijkere vorm van de kleding.

 • Donkere kleuren als donkerblauw, grijs of zwart komen daadkrachtiger over dan lichtblauw of bruin.
 • Contrast kun je verhogen door te spelen met een licht overhemd en een donkere stropdas. Het is belangrijk te weten welk contrast je van nature hebt (het verschil tussen huid, haar en ogen) om hier optimaal gebruik van te kunnen maken.
 • Een voorbeeld van meer vorm is bijvoorbeeld het verschil tussen een colbert dat is gevoerd en een ongevoerd colbert, maar ook de stof is van invloed op de vorm. Een linnen colbert heeft minder vorm dan een colbert gemaakt van wol.

Zoals je kunt lezen zijn er best veel zaken die jouw uitstraling kunnen beïnvloeden, een image professional kijkt met jou hoe jij je leiderschap kunt versterken. Maar daadkracht zit uiteraard ook in andere non verbale signalen zoals: de manier waarop je loopt, hoe je kijkt, de handdruk die je geeft en de ruimte die je inneemt. Daarnaast is het verbale onderdeel ook uitermate belangrijk waarbij stemgebruik en wat je zegt veel impact hebben. Houd rekening met korte zinnen, slik geen woorden in, praat rustig en duidelijk, zorg voor een goede structuur, etc. Veel image professionals werken samen met andere experts waardoor ze dikwijls een compleet advies kunnen aanbieden en maatwerk kunnen leveren.

Leiderschap betekent verantwoordelijkheid nemen voor datgene dat je doet, maar ook voor jezelf. Hoe fijn is het om samen met een professional te kijken naar jouw algehele professionele uitstraling.

TIP: Ook mannen zijn gebaad bij een advies van een image professional. Zondag 21 juni is het vaderdag, een cadeaubon kan bij alle image professionals op dit platform worden besteld.

 

 

HET COLBERT

Het colbert als statement piece

Het artikel over de 6 stijlmissers van het colbert inspireerde om nog een blog te wijden aan het colbert, met ditmaal de vrouw in de hoofdrol. Het colbert is voor veel vrouwen een ideaal kledingstuk om snel een zakelijke look te creëren. Ons advies is dan ook; altijd een colbert jasje op kantoor te hebben hangen. Een colbertje jasje in een neutrale kleur past zowel op een broek, rok of over een jurkje. Daarnaast is een colbert voor vrouwen met een A-vormig figuur (heupen breder dan de schouders) een ideaal kledingstuk om de onder- en bovenkant van het figuur meer in balans te brengen. Ook kun je mooi spelen met contrast (donker en licht) om je autoriteit te verhogen of te verlagen.

Op de foto van Eva Jinek kun je zien hoe mooi zij dat doet. Het lichte colbert past goed bij haar lichte uitstraling en de zwarte top die slechts beperkt zichtbaar is zorgt exact voor het goede contrast en maakt verbinding met  de zwarte knopen op het colbert. Het wit/zwart contrast zorgt voor autoriteit welke haar goed van pas komt als gespreksleider in haar talkshow. Zij draagt hier een double breasted colbert wat uitstekend past bij haar figuur. Door de dubbel rij knopen lijkt het figuur iets breder, een double breasted colbert moet altijd dicht worden gedragen.

Een andere BN-er is Margriet van de Linden bekend van haar praatprogramma M. Ook zij draagt graag colberts en kiest dikwijls voor spannende kleurcombinaties zoals hier het roestkleurige colbert met blauw. Deze combinatie heeft een veel lager contrast dan het wit/zwart bij Jinek, maar zoals je ziet is het natuurlijke contrast in het gezicht van Margriet ook lager dan bij Jinek. Daarbij staat humor en toegankelijkheid centraal in haar programma waarbij de kleurcombinatie goed aansluit.

TIP: Heb je wat vollere borsten, probeer eens een colbert met sjaalkraag, je weet wel zo een kraag (rever) als bij een smoking jasje, maar dan wel zonder glans.

Openingsbeeld van Accessoirize